Maja Biličić

Datum objave: 26. 01. 2018.

U novom su istraživanju znanstvenici dokazali da stresni protein iz mišića utječe na razvoj dijabetesa, što je vrlo značajan pronalazak koji će pomoći u borbi protiv ovog poremećaja.

Znanstvenicima je odavno poznat protein FKBP51 koji pri neispravnom funkcioniranju sustava za regulaciju stresa sudjeluje u razvoju mentalnih poremećaja, poput depresije ili tjeskobe. Međutim, otkrivena je još jedna uloga ovog proteina – djeluje kao poveznica između sustava za regulaciju stresa i metaboličkih procesa u tijelu.

Protein FKBP51 utječe na signalne puteve mišićnih tkiva, a kod nezdrave prehrane i prekomjernog unosa ugljikohidrata i masti dovodi do oslabljene apsorpcije glukoze, odnosno povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Ako se blokira stvaranje proteina FKBP51, dijabetes se neće razviti čak ni kod prekomjernog unosa kalorija jer manja količina spomenutog proteina neće dovesti do intolerancije na glukozu, već će održavati normalan metabolizam.

Znanstvenici su osmislili spojeve antagoniste koji mogu blokirati protein i spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2. Spojeve će nastaviti razvijati kako bi ih mogli iskoristiti u kliničkim ispitivanjima te, nadaju se, dovesti do potpuno novog oblika liječenja dijabetesa i drugih metaboličkih bolesti.

Izvor: Nature Communications

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, stres, ugljikohidrati,

Komentari