Sandra Krstev Barać

Datum objave: 11. 12. 2017.

Znanstvenici su otkrili protein koji upravlja pretvaranjem bijelih masnih stanica u smeđe masne stanice koje sagorijevaju kalorije kako bi održale tjelesnu temperaturu i smanjile pretilost.

U istraživanju su znanstvenici analizirali masno tkivo pretilih pacijenata te su u uzorcima otkrili vrlo visoke razine proteina MKK6. Detaljna analiza proteina pokazala je da ovaj protein sprječava pretvorbu masnih naslaga (bijelo masno tkivo) u smeđe masno tkivo koje sagorijevanjem masti održava tjelesnu temperaturu. Istraživanjem na miševima dokazali su da miševi s nedostatkom ili malom količinom proteina MKK6 imaju mnogo više smeđeg masnog tkiva, što ih štiti od pretilosti te pomaže u sagorijevanju viška energije. Dodatno, odstranjivanjem spomenutog proteina kod pretilih miševa došlo je do zaustavljanja rasta tjelesne mase te u konačnici i do njenog pada.

Podsjetimo, naše tijelo sadrži dvije vrste masnog tkiva – bijelo koje se sprema u obliku masnih naslaga, i smeđe, tzv. „dobro“ masno tkivo čije je uloga održavanje tjelesne temperature na način da sagorijeva masti. Nadalje, bijelo se masno tkivo može pretvoriti u smeđe, čime se povećava tjelesna temperatura i pomaže u održavanju tjelesna masa.

Međutim, kod pretilih osoba gubi se sposobnost aktivacije smeđeg masnog tkiva ili pretvorbe bijelog u smeđe masno tkivo, zbog čega ne mogu lako gubiti na tjelesnoj masi.

Ova nova otkrića znanstvenicima su dala bolji uvid u djelovanje masnih tkiva te bi mogla postati temelj za buduće borbe protiv pretilosti.

Izvor: Nature Communications

Pošalji prijatelju na email

Komentari