Datum objave: 09. 01. 2013.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Medical Internet Research istaknulo je da je i najmanjim promjenama prehrambenih navika i to trajno (25 i više dana u mjesecu) moguće postići održivi gubitak tjelesne mase.

Znanstvenici su proveli istraživanje u obliku online programa naziva The National Mindless Eating Challenge (NMEC), prilikom čega su ispitanicima dani savjeti kojih se trebaju pridržavati kroz mjesec dana. Program se temeljio na promjenama prehrambenih navika, a ne na držanju dijete.

Rezultati su pokazali da je od 504 sudionika 27% održalo tjelesnu masu, a 42% smršavjelo. Najveći gubitak kilograma bio je prisutan u onih koji su se kontinuirano pridržavali savjeta te trajno promjenili prehramene navike. Osobe koje su se pridržavale savjeta 25 dana i više kroz mjesec su izgubili oko 1 kg, a oni koji su se 3 mjeseca pridržavali savjeta su izgubili oko 1% prvobitne tjelesne mase. Istraživači su time pokazali da se i najmanjim promjenama prehrambenih navika mogu izgubiti suvišni kilogrami te na taj način stvoriti zdravije prehrambene navike za cijeli život.

Ispitanici su naveli sljedeće savjete kao najkorisnije te najučinkovitije:

  • držite samo „zdrave“ namirnice na policama.
  • nikada ne jedite iz pakiranja nego uvijek odredite porciju onog čega jedete
  • pojedite nešto toplo za doručak unutar sat vremena od buđenja
  • jedite barem nešto „sitno“ svaka 3-4 sata
  • odložite pribor za jelo između svakog zalogaja.
  • Pošalji prijatelju na email
    Ključne riječi: vitkost,

    Komentari