Datum objave: 09. 09. 2013.

Australska studija objavila je neotkriven mehanizam apsorpcije glukoze u osoba s dijabetesom tipa 2. Naime, dosada je smatrano kako je u dijabetičara ključan problem poremećaj gušterače te proizvodnje inzulina.

Znanstvenici s University of Adelaide pokazali su da su okusni pupoljci prisutni u različitim djelovima čovjekova tijela pa tako i u probavnom sustavu. Nadalje, otkrili su kako okusni pupoljci detektiraju i reagiraju na slatko brže u dijabetičara te posljedično dolazi do brže i veće apsorpcije glukoze nego u osoba čiji pupoljci „normalno“ reagiraju na slatko. Navedeni poremećaj onemogućuje adekvatnu regulaciju te održavanje potrebne razine glukoze u krvi.

Autori studije istaknuli su kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ustanovio točan mehanizam apsorpcije glukoze tijekom cijelog procesa probave te da li postoje razlike prilikom apsorpcije zaslađivača ili glukoze iz namirnica.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari