Maja Biličić

Datum objave: 15. 10. 2018.

Promjena prehrane u onu bogatu energijom, a siromašnu hranjivim tvarima može biti uzrok metaboličkih poremećaja poput pretilosti i dijabetesa, pokazala su nedavna istraživanja.

Znanstvenici su utvrdili da dugoročni unos ovakve hrane može rezultirati metaboličkim promjenama vidljivim na samim stanicama. Iako je riječ o načinu prilagođavanja organizma, vjeruju da prenizak i previsok unos hranjivih tvari mogu izazvati stres stanica te u konačnici dovesti do remećenja metabolizma.

Mnoge metaboličke bolesti izazvane nedostatkom pojedinih mikronutrijenata mogu se popraviti nadomještanjem istog mikronutrijenta, no rezultati nisu jednako učinkoviti ako se radi o metaboličkim sindromima modernog doba, poput bolesti masne jetre ili kardiovaskularnih bolesti.

Dodatno, vlakna i pojedini polifenoli biljnog porijekla također mogu sudjelovati u razvoju metaboličkih poremećaja. Naime, znanstvenici smatraju da crijevna mikrobiota uz pomoć vlakana upravlja podložnošću metaboličkim bolestima.

Razgradnjom vlakana nastaju masne kiseline kratkog lanca koje utječu na ekspresiju gena zaslužnih za proliferaciju i diferencijaciju epitelnih stanica debelog crijeva.

Znanstvenici preporučuju konzumaciju hrane manje energetske, a veće nutritivne gustoće kako bi se spriječio stres na staničnoj razini te održalo cjelokupno zdravlje organizma.

Izvor: The Yale Journal of Biology and Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari