Danas je poznato preko 250 različitih vrsta bakterija iz roda Lactobacillus.
Nove analitičke metode utemeljene na DNK bakterija pomogle su znanstvenicima uočiti genetsku raznolikost vrsta povijesno svrstanih u rod Lactobacillus, kao i odstupanje od nomenklaturnih konvencija. Primjenjujući najnovije metode, skupina svjetskih znanstvenika surađivala je kako bi podijelila rod Lactobacillus u skupine usko povezanih vrsta koje dijele određena fiziološka i metabolička svojstva – pod novim nazivima.
Trenutni naziv |
Novi naziv |
---|---|
Lactobacillus casei |
Lacticaseibacillus casei |
Lactobacillus paracasei |
Lacticaseibacillus paracasei |
Lactobacillus rhamnosus |
Lacticaseibacillus rhamnosus |
Lactobacillus plantarum |
Lactiplantibacillus plantarum |
Lactobacillus brevis |
Levilactobacillus brevis |
Lactobacillus salivarius |
Ligilactobacillus salivarius |
Lactobacillus fermentum |
Limosilactobacillus fermentum |
Lactobacillus reuteri |
Limosilactobacillus reuteri |
Ovim vrstama iz roda Lactobacillus nije promijenjen naziv:
• Lactobacillus acidophilus
• Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (aka Lactobacillus bulgaricus)
• Lactobacillus crispatus
• Lactobacillus gasseri
• Lactobacillus johnsonii
• Lactobacillus helveticus
Svi novi nazivi rodova predloženi za ovu skupinu počinju sa slovom „L“, pa skraćeni naziv roda, odnosno vrste, ostaje nepromijenjen. Nazivi vrsta i oznake sojeva nisu se promijenili.
Nova podjela može olakšati razumijevanje zajedničkih mehanizama djelovanja koji bi mogli posredovati u blagotvornim učincima probiotika na zdravlje, jer vrste koje su usko povezane (i stoga je vjerojatnije dijeljenje fizioloških osobina) svrstane su u isti rod.
Što promjene u nazivima znače za znanstvenike?
U novim publikacijama o sojevima iz roda Lactobacillus trebao bi se koristiti novi naziv roda. Možda će biti potrebno urednicima ili recenzentima navesti kratko objašnjenje o uvedenim promjenama. Također, pri pretraživanju znanstvene literature vezane uz određeni soj, možda će biti potrebno pretraživati pod novim i starim nazivom roda.
Vremenska crta roda Lactobacillus
1901. Prvi put opisan rod Lactobacillus
1935. Lactobacillus casei Shirota – jedan od najranijih komercijalnih probiotika, prvi pušten u prodaju
1975. Ukupno 35 opisanih vrsta bakterija iz roda Lactobacillus
1982. Pristup taksonomiji bakterija temeljen na DNK započeo sa 16S rDNK sekvenciranjem gena
1983. Goldin i Gorbach izolirali soj Lactobacillus rhamnosus GG
1987. Patentirana vrsta Lactobacillus reuteri
1995. Ukupno 67 opisanih vrsta bakterija iz roda Lactobacillus
2003. Izolirana prva sekvenca genoma roda Lactobacillus – L. plantarum WCFS1
2005. Ukupno 147 opisanih vrsta bakterija iz roda Lactobacillus
2015. Korištena je filogenetska analiza temeljena na genomskoj DNK u svrhu uspostavljanja taksonomskih skupina mikroorganizama
2015. Ukupno 265 opisanih vrsta bakterija iz roda Lactobacillus
2020. Ažurirana taksonomija roda Lactobacillus, sada je sastavljena od 25 rodova
Izvor: Nestle Nutrition Institute