Ela Lučić

Datum objave: 14. 07. 2020.

Danas je poznato preko 250 različitih vrsta bakterija iz roda Lactobacillus.

Nove analitičke metode utemeljene na DNK bakterija pomogle su znanstvenicima uočiti genetsku raznolikost vrsta povijesno svrstanih u rod Lactobacillus, kao i odstupanje od nomenklaturnih konvencija. Primjenjujući najnovije metode, skupina svjetskih znanstvenika surađivala je kako bi podijelila rod Lactobacillus u skupine usko povezanih vrsta koje dijele određena fiziološka i metabolička svojstva – pod novim nazivima.

Trenutni naziv

 Novi naziv

Lactobacillus casei

 Lacticaseibacillus casei

Lactobacillus paracasei

 Lacticaseibacillus paracasei

Lactobacillus rhamnosus

 Lacticaseibacillus rhamnosus

Lactobacillus plantarum

 Lactiplantibacillus plantarum

Lactobacillus brevis

 Levilactobacillus brevis

Lactobacillus salivarius

 Ligilactobacillus salivarius

Lactobacillus fermentum

 Limosilactobacillus fermentum

Lactobacillus reuteri

 Limosilactobacillus reuteri

Ovim vrstama iz roda Lactobacillus nije promijenjen naziv:

Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (aka Lactobacillus bulgaricus)

Lactobacillus crispatus

• Lactobacillus gasseri

• Lactobacillus johnsonii

• Lactobacillus helveticus

Svi novi nazivi rodova predloženi za ovu skupinu počinju sa slovom „L“, pa skraćeni naziv roda, odnosno vrste, ostaje nepromijenjen. Nazivi vrsta i oznake sojeva nisu se promijenili.

Nova podjela može olakšati razumijevanje zajedničkih mehanizama djelovanja koji bi mogli posredovati u blagotvornim učincima probiotika na zdravlje, jer vrste koje su usko povezane (i stoga je vjerojatnije dijeljenje fizioloških osobina) svrstane su u isti rod.

Što promjene u nazivima znače za znanstvenike?

U novim publikacijama o sojevima iz roda Lactobacillus trebao bi se koristiti novi naziv roda. Možda će biti potrebno urednicima ili recenzentima navesti kratko objašnjenje o uvedenim promjenama. Također, pri pretraživanju znanstvene literature vezane uz određeni soj, možda će biti potrebno pretraživati pod novim i starim nazivom roda.

Vremenska crta roda Lactobacillus

1901. Prvi put opisan rod Lactobacillus

1935. Lactobacillus casei Shirota – jedan od najranijih komercijalnih probiotika, prvi pušten u prodaju

1975. Ukupno 35 opisanih vrsta bakterija iz roda Lactobacillus

1982. Pristup taksonomiji bakterija temeljen na DNK započeo sa 16S rDNK sekvenciranjem gena

1983. Goldin i Gorbach izolirali soj Lactobacillus rhamnosus GG

1987. Patentirana vrsta Lactobacillus reuteri

1995. Ukupno 67 opisanih vrsta bakterija iz roda Lactobacillus

2003. Izolirana prva sekvenca genoma roda LactobacillusL. plantarum WCFS1

2005. Ukupno 147 opisanih vrsta bakterija iz roda Lactobacillus

2015. Korištena je filogenetska analiza temeljena na genomskoj DNK u svrhu uspostavljanja taksonomskih skupina mikroorganizama

2015. Ukupno 265 opisanih vrsta bakterija iz roda Lactobacillus

2020. Ažurirana taksonomija roda Lactobacillus, sada je sastavljena od 25 rodova

Izvor: Nestle Nutrition Institute

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: lactobacillus, nomenklatura, probiotici,

Komentari