Koncentracija glukoze u krvi (GUK) tijekom dana često odstupa od koncentracije koja se smatra normalnom što ovisi ne samo o hrani koju jedemo, hormonima i zdravlju već i o genima i mikrobioti, zaključak je znanstvenika sa Sveučilišta u Stanfordu.
Studija je obuhvatila 57 zdravih odraslih ispitanika kojima je praćena GUK tijekom dana. Svi ispitanici su pritom dobivali iste standardizirane obroke. S obzirom na uočene promjene GUK nakon konzumacije obroka ispitanici su podijeljeni u tri skupine: blage promjene GUK, umjerene promjene GUK te visoke promjene GUK.
Pokazalo se da su individualne razlike promjena GUK kod ispitanika posljedica različite sposobnosti probave i metabolizma nutrijenata sadržanih u obroku.
Ono čemu znanstvenici teže jest pronalazak svih genetičkih komponenti koje izazivaju visoke promjene GUK kako bi takve pojedince mogli poštediti povećanog rizika od predijabetesa i dijabetesa. U nastavku istraživanja, osim genetičkih komponenti, biti će promatran i međusoban utjecaj mikrobioma, gena te funkcije probavnih organa.
Izvor: PLOS Biology