Josip Rešetar

Datum objave: 23. 11. 2018.

Muškarci i žene s povišenim krvnim tlakom koji se tijekom 16 tjedana pridržavaju DASH prehrane i umjerene tjelesne aktivnosti, mogu smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova za smanjenje krvnog tlaka – antihipertenziva.

Istraživanje je uključilo 129 pretilih ispitanika starosti 40 do 80 godina kojima je vrijednost gornjeg tlaka bila 130-160 mmHg, a donjeg  80-99 mmHg. Na početku studije ispitanici nisu uzimali antihipertenzive iako ih je pola bilo smatrano dobrim kandidatima.

Ispitanici su nasumično raspoređeni u tri skupine: prva skupina koja je slijedila principe DASH prehrane i prakticirala umjerenu tjelesnu aktivnost, druga skupina koja je samo slijedila principe DASH prehrane i treća skupina kod koje su ispitanici nastavljali sa svojim prethodnim navikama.

Prema rezultatima, nakon 16 tjedana intervencije gornji tlak ispitanika iz prve skupine smanjio se za 16 mmHg, dok se donji smanjio za 10 mmHg. Kod druge skupine gornji tlak se smanjio za 11 mmHg, a donji za 8 mmHg.

Po završetku studije samo 15% ispitanika iz prve skupine je zahtijevalo primjenu antihiperzentiva, dok je potreba za primjenom takvih lijekova u drugoj skupini bila 23%, a u trećoj čak 50%.

Zaključno, umjerena tjelesna aktivnost uz DASH prehrambeni obrazac smatra se poželjnom u kontekstu smanjenja primjene lijekova za snižavanje krvnog tlaka kao i smanjenja rizika od krvožilnih bolesti.

Izvor: American Heart Association

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: DASH dijeta, hipertenzija,

Komentari