Datum objave: 12. 06. 2009.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvjestila je u četvrtak svoje članice da je proglasila pandemiju nove gripe A (H1N1), prvu globalnu pandemiju u 21. stoljeću.

U priopćenju poslanom zdravstvenim vlastima zemalja članica, WHO kaže da je nakon izvanredne sjednice sa svojim stručnjacima odlučio povisiti stupanj uzbune zbog pandemije s petog na najviši, šesti stupanj. Dugoočekivana odluka o pandemiji znanstvena je potvrda brzog širenja novog virusa gripe koja će nagnati proizvođače lijekova da ubrzaju proizvodnju cjepiva, a vlade da izdvoje više novca za suzbijanje virusa.

WHO je u srijedu objavio da je u 74 zemlje zabilježeno oko 27737 slučajeva svinjske gripe, među kojima je 141 završio smrću. Gripa A (H1N1) je nova vrsta ljudske gripe otkrivena u Sjevernoj Americi, u travnju 2009. Virus gripe A (H1N1) prethodno je bio bilježen kao „svinjska gripa“. Ipak gripa A (H1N1) ima ozbiljan utjecaj na čovjeka, dok u svinja nema.

Usprkos trudu američke vlade i znanosti do današnjeg dana nije se mnogo otkrilo o načinu prenošenja i širenja svinjske gripe. Poznato je da se gripa ne može prenijeti hranom ili konzumiranjem svinjskog mesa, dok se sa čovjeka na čovjeka prenosi, međutim još uvijek se ne zna točno kako.

Izvor: PLIVAzdravlje
http://www.plivazdravlje.hr

 http://www.ific.org ; Food Insight

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gripa,

Komentari