Vitaminoteka

Datum objave: 23. 01. 2017.

Pronađeni su dokazi da uzimanje pripravka koji sadrži probiotički soj Streptoccoccus salivarius pozitivno utječe na zdravlje usne šupljine te štiti od infekcija čak i nakon prestanka uzimanja.

U istraživanju je sudjelovalo 124 djevojčica i dječaka dobi 3 do 10 godina. Od toga je 48 djece prethodne godine imalo streptokoknu anginu/faringitis pa su primili probiotički pripravak koji je sadržavao spomenuti soj. Djeca koja prethodne godine nisu imala streptokoknu anginu postala su kontrolna grupa i nisu primala probiotike. Prva skupina primala je probiotički pripravak 90 dana uz kontrole sljedećih 9 mjeseci.

Znanstvenici su otkrili da se broj slučajeva streptokokne angine smanjio kod 90% djece koja su primala probiotički pripravak. U kontrolnoj se grupi taj broj povećao za 30%. Istraživanje je pokazalo da probiotik štiti zdravlje čak i nakon prestanka njegove konzumacije. Smanjio se broj slučajeva bronhitisa, faringitisa, rinitisa, gripe, laringitisa, enteritisa i upale srednjeg uha.

Međutim, znanstvenici naglašavaju da su provedena metoda promatranja, malen broj ispitanika u istraživanju i odsutnost kontrolne grupe s placebom veliki nedostatak. Potrebna detaljnija ispitivanja kako bi mogli donijeti konačne zaključke.

Izvor: Drug, Healthcare and Patient Safety

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici, Zdravlje djece,

Komentari