Procijenite svoj rizik obolijevanja od osteoporoze

Datum objave: 16. 06. 2005.

Dukat i Hrvatsko društvo za osteoporozu organiziraju mjerenje gustoće kostiju u subotu, 18. lipnja 2005. od 16 do 19 sati u parku Maksimir u Zagrebu. Mjerenje je besplatno i namijenjeno svim građanima grada Zagreba, a posebno rizičnoj skupini za osteoporozu koju čine žene starije od 55 godina, muškarci stariji od 65 godina te osobe s višestrukim čimbenicima rizika (nježna tjelesna građa, česti padovi, rani nastup menopauze, pušenje, prekomjerna konzumacija alkoholnih pića i kave). Obavljat će ga liječnici - specijalisti za osteoporozu. Gustoća kostiju mjeri se ultrazvukom, a pretraga je vrlo jednostavna i traje 5 do 15 minuta. Cilj ove akcije je upozoriti građane da se pravodobnim otkrivanjem osteoporoze mogu ublažiti njene posljedice na zdravlje kao i spriječiti mogući nastanak te bolesti.

Osteoporoza je sistemska bolest koštanog sustava obilježena smanjenom gustoćom i promjenama mikroarhitekture kosti, što uzrokuje veću krhkost kosti i povećava rizik prijeloma. Zbog velikog broja oboljelih, komplikacija bolesti i visokih troškova liječenja, osteoporoza je jedan od četiri najveća javnozdravstvena problema razvijenog svijeta.

Oko 8 do 12 posto ukupnog stanovništva boluje od osteoporoze (300 milijuna ljudi u svijetu). Posebno su ugrožene žene u dobi iznad 50 godina života koje zbog ulaska u menopauzu gube estrogen, što ubrzava proces koštane pregradnje i dovodi do gubitka koštane mase. Prema nekim epidemiološkim studijama i dobnim skupinama u našoj populaciji, u Hrvatskoj se kroz nekoliko godina očekuje 200 000 bolesnika s osteoporozom i 400 000 bolesnika s osteopenijom, blažim oblikom osteoporoze. Prema istraživanjima Hrvatskog društva za osteoporozu, rizik osteoporoze u starijoj populaciji iznosi 34 posto što znači da je svaki treći stanovnik Hrvatske potencijalni oboljeli od osteoporoze.

Rano otkrivanje osteoporoze bitno je za tretman te bolesti, koja uzima sve više maha u modernom društvu. Tjelovježba i pravilna prehrana glavni su čimbenici prevencije, a unos mlijeka i mliječnih proizoda s niskim udjelom mliječne masti ključni je korak u tome. Mjerenjem gustoće kostiju u zreloj dobi može se procijeniti rizik za osteoporozu i pravovremeno početi s tretmanom. Prevencija osteoporoze omogućuje zdrav i vitalan život u trećoj životnoj dobi, na što Dukat i Hrvatsko društvo za osteoporozu ovom akcijom žele i ukazati.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kosti,

Komentari