Maja Biličić

Datum objave: 06. 12. 2018.

Svakodnevno uzimanje probiotika Lactobacillus plantarum u obliku dodatka prehrani može ublažiti stres i tjeskobu odraslih osoba, utvrđeno je novim istraživanjem.

Randomizirano, dvostruko slijepo i placebom kontrolirano istraživanje je uključivalo 103 odraslih osoba pod stresom, prosječne dobi 32 godine. Ispitanici su nasumično raspoređeni u grupe te su 12 tjedana dobivali placebo ili L. plantarum (20 milijardi CFU dnevno).

Rezultati, prema ljestvici za depresiju, tjeskobu i stres (DASS-42) pokazali su da su se u grupi koja je dobivala probiotik stres i tjeskoba ublažili, dok za depresiju podataka nema.

U odnosu na placebo grupu, markeri za upale IFN-γ i TNF-α  također su se znatno smanjili u grupi koja je dobivala probiotik. Upravo su te promjene donijele poboljšanja u pamćenju i kognitivnim sposobnostima.

Nadalje, znanstvenici su primijetili i rodno specifične promjene – emocionalna inteligencija poboljšala se kod žena, dok se muškarcima poboljšalo pamćenje na testu za Alzheimerovu bolest. Žene su također počele brže reagirati na testu za prepoznavanje.

Upale su najčešće uzrokovane gomilanjem patogena u crijevima, a upravo one igraju bitnu ulogu u patofiziologiji crijeva. Stoga su u tom slučaju korisni probiotici koji sprječavaju njihovom nagomilavanje te tako štite mozak od stresa i tjeskobe.

Izvor: Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici, stres,

Komentari