Ela Lučić

Datum objave: 17. 03. 2021.

Svakodnevno uzimanje bakterijskog soja Lacticaseibacillus paracasei Lpc-37 u obliku dodatka prehrani može smanjiti razinu markera psihološkog i fiziološkog stresa te anksioznosti kod zdravih odraslih osoba, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Studija je obuhvatila 120 zdravih odraslih osoba u dobi između 18 i 45 godina. Rezultati su pokazali kako je svakodnevno uzimanje probiotika u obliku dodatka prehrani u dozi od 17,5 milijardi CFU (engl. Colony-Forming Unit) tijekom 5 tjedana bilo povezano sa značajnim smanjenjem percipirane razine stresa, u usporedbi s ispitanicima koji su uzimali placebo. Nadalje, utvrđeno je kako su ispitanici s visokom razinom kroničnog stresa koji su uzimali probiotik izvijestili o povećanju percipiranog poboljšanja povezanog sa zdravljem i snom.

Uz značajno smanjenje percipirane razine stresa u skupini koja je uzimala probiotik Lacticaseibacillus paracasei Lpc-37, drugi blagotvorni učinci ovog probiotika mogu ovisiti o spolu te razini svakodnevnog i kroničnog stresa kojoj je osoba izložena.

Rezultati provedene studije pokazali su kako je uzimanje bakterijskog soja Lacticaseibacillus paracasei Lpc-37 povezano sa smanjenom percipiranom razinom stresa, a znanstvenici ističu kako će u daljnjim istraživanjima pokušati otkriti mehanizam djelovanja ovog korisnog probiotika.

Izvor: Neurobiology of Stress

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, probiotici, stres,

Komentari