Antonia Vlašić

Datum objave: 07. 10. 2021.

Prema rezultatima nove studije, probiotički soj Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 može poboljšati dnevno spavanje i skratiti vrijeme plakanja kod dojenčadi.

Dojenačke kolike ili grčeve možemo definirati kao jake bolove u trbuhu koji se najčešće javljaju kao posljedica plinova ili crijevne opstrukcije. Kao glavni simptomi javljaju se grčevi, jako plakanje, crvenilo lica, grčenje šaka, povlačenje nožica prema prsima i pojačano ispuštanje plinova. Grčevi se najčešće javljaju tijekom prva tri mjeseca djetetovog života, a poznato je kako djeca s kolikama imaju niže razine dobrih bakterija i povišene razine nepoželjnih bakterija u crijevima.

U randomiziranoj dvostruko slijepoj studiji sudjelovalo je 192 dojenčadi u dobi manjoj od tri mjeseca koja su imala simptome kolika te im je tijekom tri tjedna nasumično dodjeljivan probiotik BB-12 ili placebo. Također, znanstvenici su proučavali i pozitivan utjecaj dojenačkih probiotika na roditelje, a rezultati su se mjerili pomoću upitnika Parent's/caregiver's Health Related Quality of Life.

Prema rezultatima, dojenčad iz probiotičke skupine je imala produljeno vrijeme dnevnog spavanja, rjeđe epizode plakanja i 50% skraćeno vrijeme plakanja u odnosu na placebo.

Također, analizirali su se i imunološki biomarkeri iz uzoraka stolice dojenčadi te se pokazalo kako je razina biomarkera porasla u obje skupine, međutim, značajniji porast je zabilježen kod probiotičke skupine.

Istraživači zaključuju kako bi probiotički soj BB-12 mogao djelovati kao imunomodulator u crijevima i imati pozitivne učinke kod smanjenja simptoma dojenačkih kolika.

Izvor: Beneficial Microbes

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bifidobakterije, dojenačke kolike,

Komentari