Lora Štrbac

Datum objave: 04. 01. 2024.

Predmenstrualni simptomi pogađaju približno polovinu žena diljem svijeta i često im stvaraju poteškoće u svakodnevnim aktivnostima. Istraživanja pokazuju da predmenstrualni simptomi uzrokuju gubitak produktivnosti od čak 72%, ističući važnost ovih simptoma ne samo za žene, već i za društvo u cjelini.

Iako su provedena istraživanja u cilju razumijevanja predmenstrualnog sindroma (PMS), često postoje nejasnoće o uzrocima ovog čestog stanja povezanog s menstruacijom. Trenutačno nema jasne veze između PMS-a i organskih ili hormonalnih abnormalnosti jajnika, što onemogućuje korištenje klinički primjenjivih biomarkera za dijagnozu.

Probiotik Lactobacillus paragasseri pokazao je sposobnost prilagodbe imunosnog sustava, a prethodna istraživanja pokazuju njegovu učinkovitost u ublažavanju menstrualne boli. Dodatna istraživanja ukazuju na to da bi primjena ovog probiotika mogla povoljno utjecati na crijevnu mikrobiotu i smanjiti simptome poput depresije izazvane stresom.

S obzirom na prepoznati stres kao ključni čimbenik simptoma povezanih s menstruacijom i na nove spoznaje o ulozi crijevne mikrobiote u PMS-u, autori nove studije ukazuju da probiotik L. paragasseri može ublažiti menstrualne simptome, posebno one psihološke prirode.

U novom randomiziranom, placebom kontroliranom, dvostruko slijepom ispitivanju istraživana je učinkovitost kontinuiranog unosa probiotika L. paragasseri kod menstrualnih simptoma u 80 zdravih odraslih žena tijekom tri menstrualna ciklusa.

Sudionici, žene u dobi od 25 do 40 godina koje su iskusile predmenstrualne i menstrualne simptome, nasumično su podijeljene u dvije skupine – jednu koja je uzimala L. paragasseri i drugu koja je uzimala placebo tijekom tri menstrualna ciklusa.

Aktivne tablete sadržavale su probiotičku bakteriju L. paragasseri (100 mg po dvije tablete, što odgovara otprilike 1 x 1010 bakterijskih stanica), dok su placebo tablete sadržavale dekstrin umjesto probiotika.

Učinkovitost probiotika L. paragasseri kod predmenstrualnih i menstrualnih simptoma procijenjena je pomoću upitnika koji je sadržavao 46 stavki, a koji su popunjavale same sudionice. Upitnik je osmišljen za procjenu i liječenje predmenstrualnih i menstrualnih simptoma te je podijeljen u 8 podskupina: bol, zadržavanje vode, autonomne reakcije, negativan učinak, koncentracija, promjena ponašanja, seksualno uzbuđenje i kontrola.

Rezultati istraživanja pokazali su značajne promjene u području seksualnog uzbuđenja kod skupine koja je redovito konzumirala probiotik L. paragasseri u usporedbi s placebom nakon tri menstrualna ciklusa. Konkretno, promjene u podskupini seksualnog uzbuđenja bile su znatno veće u skupini koja je uzimala probiotik u usporedbi s placebom.

Nadalje, sudionice koje su koristile probiotik izvijestile su o značajno manjoj predmenstrualnoj razdražljivosti na vizualnoj analogni ljestvici u odnosu na onu koja je koristila placebo.

Istraživači zaključuju da, prema rezultatima studije, L. paragasseri može doprinijeti poboljšanju kvalitete života žena ublažavanjem predmenstrualnih simptoma. Međutim, budući da nema objektivnih biomarkera za menstrualne simptome, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjeli mehanizmi djelovanja probiotika L. paragasseri.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: PMS, probiotici, stres,

Komentari