Vitaminoteka

Datum objave: 08. 02. 2017.

Znanstvenici su u novom istraživanju probiotika otkrili da probiotici s više sojeva bakterija pozitivno utječu na zdravlje crijevne mikrobiote, a poboljšavaju njegovo stanje čak i kod zdravih osoba.

Proučavali su utjecaj probiotika s više sojeva bakterija (B. lactis, E. faecium, L. acidophilus, L. paracasei, L. plantarum, L. salivarius, Lc. lactis) na zdravlje crijeva i kvalitetu života 40 zdravih osoba. Ispitanici su probiotik konzumirali 6 tjedana.

Otkriveno je da je spomenuti probiotik pozitivno utjecao na zdravlje crijeva i kvalitetu života – smanjio je učestalost gastrointestinalnih simptoma kao što su bolovi u želucu, nadutost i flatulencija, inače uobičajenih simptoma čak i kod zdravih osoba. Znanstvenici pretpostavljaju da bi s nastavkom konzumacije probiotika moglo doći i do daljnjih poboljšanja.

Što se tiče kvalitete života ispitanika, uočen je napredak, no on je bio gotovo neznatan u odnosu na početne podatke. Međutim, ti rezultati mogu se opravdati činjenicom da su ispitanici imali visoku kvalitetu života i prije početka istraživanja.

Ovo ispitivanje na zdravim osobama provedeno je metodom promatranja, no za konkretnije podatke potrebno je provesti randomizirano istraživanje kontrolirano placebom. Tako bi se ustanovio utjecaj probiotika s više sojeva bakterija i na zdravlje osoba s ozbiljnim gastrointestinalnim tegobama te u konačnici potvrdio njegov povoljan učinak na probavu.

Izvor: Advances in Microbiology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, probiotici,

Komentari