Antonia Vlašić

Datum objave: 01. 12. 2021.

Novo istraživanje otkrilo je kako bi probiotički soj Lactobacillus plantarum mogao utjecati na upalu i oksidativni stres te na taj način smanjiti oštećenje mišića i ubrzati oporavak.

Polumaraton je vježba visokog intenziteta, koja može izazvati rizik od mišićno-koštanih ozljeda donjih ekstremiteta. Trkači uglavnom uzimaju nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID) kako bi se što prije mogli vratiti u igru, međutim, zanemaruju popratne nuspojave kao što su peptički ulkus te bubrežne i kardiovaskularne bolesti.

Cilj nove studije bio je ispitati utjecaj soja L. plantarum na sposobnost vježbanja i fiziološku prilagodbu nakon polumaratona. U dvostruko slijepom, randomiziranom, placebom kontroliranom istraživanju sudjelovalo je osam rekreativnih trkača. Ispitivači su tijekom 4 tjedna svako jutro i večer prije obroka uzimali 2 kapsule L. plantarum ili 2 kapsule placeba.

Polumaraton je odrađen na početku i kraju četverotjednog ispitivanja u kojem se kao dodatak prehrani uzimao soj L. plantarum. Kod obje skupine obavljen je test kapaciteta vježbanja (mišićna snaga donjih ekstremiteta, anaerobna snaga, eksplozivna snaga donjih ekstremiteta i aerobni kapacitet) i krvni test (umor mišića, oštećenje mišića, oksidativni stres i oštećenje bubrega) prije uzimanja L. plantarum, zatim 48 sati prije polumaratona te 0, 3, 24, 48, 72 i 96 sati nakon izvođenja polumaratona.

Rezultati su pokazali kako je mišićna snaga donjih ekstremiteta, koja je mjerena izokinetičkim dinamometrom 72 sata nakon izvođenja polumaratona, bila veća u skupini koja je uzimala L. plantarum u odnosu na placebo skupinu.

Nije utvrđena značajnija razlika u ukupnom trajanju polumaratona između ove dvije skupine, ali je primijećeno duže trajanje četvrte faze polumaratona kod placebo skupine. Također, eksplozivna snaga donjih ekstremiteta kod placebo skupine bila je manja u odnosu na onu koja se mjerila 24 sata prije.

Nadalje, nije utvrđena značajna razlika između anaerobne snage i aerobnog kapaciteta između ovih dviju skupina nakon polumaratona. Nakon odrađenog polumaratona, L. plantarum skupina je imala niže indekse oštećenja mišića, kao što su mioglobin i kreatin fosfokinaza.

Znanstvenici zaključuju kako je dodatak probiotičkog soja L. plantarum povezan sa smanjenim oštećenjem mišića, oštećenjem bubrega i oksidativnim stresom uzrokovanih polumaratonom, ali ne i s poboljšanim kapacitetom vježbanja.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: polumaraton, probiotici, vježbanje,

Komentari