Vitaminoteka

Datum objave: 14. 07. 2016.

Probiotički soj Lactobacillus gasseri SBT2055 – tzv. LG2055, u prethodnim je istraživanjima pokazao učinak na smanjenu apsorpciju masti i smanjenje rizika od pretilosti, no mehanizam koji stoji iza ovog djelovanja nije bio ispitan. Stoga su se ovime odlučili pozabaviti japanski stručnjaci u novom istraživanju čiji su rezultati nedavno objavljeni u časopisu British Journal of Nutrition.

Istraživanje je bilo provedeno na miševima kojima je najprije ishranom bogatom dodanim šećerom i mastima potaknuta pretilost i netolerancija glukoze, a potom je jedan dio životinja tijekom četiri tjedna dobivao pripravak s LG2055.

Rezultati su pokazali da je davanje probiotika utjecalo na povećanje potrošnje ugljikohidrata tijekom aktivnosti, što je rezultiralo povećanom ukupnom dnevnom potrošnjom energije. Nadalje, u usporedbi s kontrolnom skupinom, miševi koji su dobivali probiotike pokazali su i nižu razinu glukoze u krvi, kao i nižu razinu upalnog posrednika SAP, koji potiče upalne procese u organizmu.

Zaključno, čini se da LG2055 svoj učinak na smanjenje rizika od pretilosti, uz utjecaj na apsorpciju masti, zahvaljuje i povoljnom djelovanju na metabolizam glukoze i energije te smanjenju upale u organizmu. Smatra se da svi navedeni učinci djeluju sinergijski i na taj način ostvaruju blagotvorno djelovanje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, probiotici,

Komentari