Probiotičke bakterije kao potencijalno rješenje za HIV infekcije?

Datum objave: 14. 06. 2004.

Istraživači Sveučilišta Illinois u Chicagu prezentirali su vrlo zanimljive rezultate svojega najnovijeg istraživanja prema kojema probiotičke bakterije mogu «napasti» virus HIV-a i spriječiti njegovo daljnje širenje. Istraživači tvrde da bi bakterije čak mogle igrati ulogu u spriječavanju prijenosa virusa HIV-a sa majke na dijete. Ovo je od posebne važnosti jer se zna da se u svijetu svaki dan pojavi oko 80 000 novih infekcija koje su rezultat prijenosa virusa sa majke na dijete te da su standardni anti - retrovirusni lijekovi toksični za novorođenčad.

Istraživački tim je pronašao da nekoliko vrsta bakterija iz roda Lactobacillus proizvodi specifičan protein koji ima svojstvo vezivanja za šećer koji oblaže česticu virusa te tako spriječava infekciju. Bakterije se tako?er mogu vezati za šećere koji oblažu imunološke stanice tako da omogućuju stvaranje nakupina koje onemoguauju već «nastanjenim» virusima HIV-a infektiranje ostalih stanica.

Dok se HIV, zbog čestih mutacija, javlja u velikom broju subtipova, šećeri koji oblažu virus najčešće ostaju isti te su tako dobra meta za «napad» laktobacila, izjavili su autori studije.

[url="http://www.foodnavigator.com"] www.foodnavigator.com[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici,

Komentari