Ela Lučić

Datum objave: 04. 10. 2021.

Novi podaci ukazuju na korisnost bakterijskog roda Lactobacillus za trudnice, osobito za smanjenje vulvovaginalnih simptoma i recidiva vaginalne kandidijaze.

Probiotička mješavina izolirana je iz mliječnih proizvoda. Stručnjaci su sojeve izolirali na temelju sposobnosti inhibicije zaraznih urogenitalnih bakterija, kao što su Salmonella, Escherichia coli, Candida albicans i Gardnerella vaginalis, te antibakterijske aktivnosti u usporedbi s drugim probioticima za intimnu njegu na tržištu. Ti su sojevi također testirani kako bi se osigurala njihova kvaliteta i učinkovitost.

U dvostruko slijepu, randomiziranu studiju kontroliranu placebom bilo je uključeno 78 trudnica s vaginalnom kandidijazom između 14. i 32. tjedna trudnoće. Interventna skupina uzimala je mješavinu probiotika tijekom 8 tjedana.

Kod trudnica koje su uzimale mješavinu probiotika uočeno je smanjenje vulvovaginalnih simptoma kao što su iritacija, iscjedak i osjećaj peckanja za 45%, smanjenje zabrinutosti za 31% te smanjenje utjecaja na dnevne aktivnosti za 34,6%.

Nasuprot tome, kod skupine koja je uzimala placebo nisu zabilježene značajne promjene u emocionalnom stresu ili u utjecaju na dnevne aktivnosti. Kod trudnica koje su uzimale mješavinu probiotika također je zabilježeno smanjenje emocionalnog stresa za 38% i neznatno smanjenje učestalosti konstipacije. Rezultati ukazuju da uzimanje ovog dodataka prehrani smanjuje vulvovaginalne simptome, recidive VC-a i poboljšava emocionalne i socijalne tegobe pripisane VC-u.

Znanstvenici ističu važnost dobivenih rezultata jer je ovo prva studija koja pruža kliničke dokaze o utjecaju probiotika dobivenih iz bakterijskog roda Lactobacillus na poboljšanje kvalitete života trudnica s vaginalnom kandidijazom.

Izvor: Journal of Applied Microbiology

Pošalji prijatelju na email

Komentari