Vitaminoteka

Datum objave: 15. 01. 2020.

Znanstvenici su davali miševima alkohol i otkrili da probiotici mogu učinkovito ublažiti ozljede nastale kao posljedica bolesti alkoholne jetre. Bolest jetre i drugi čimbenici koji dovode do neravnoteže mikrobiote mogu ugroziti zdrava crijeva.

U nedavno provedenoj studiji, objavljenoj u časopisu Journal of Medicinal Food, istraživači u Kini željeli su ispitati načine postizanja ravnoteže mikrobiote crijeva i poboljšanja stanja jetre uslijed bolesti uzrokovane alkoholom. Postoji uska povezanost između mikrobiote crijeva i zdravlja ljudi, koja igra važnu ulogu u patogenezi bolesti jetre. Kronična, kao i akutna konzumacija alkohola, mogu dovesti do crijevne disbioze i patogenog bakterijskog rasta koji potiče crijevnu kroničnu upalu.

Točan način razvoja alkoholne bolesti jetre trenutno je nepoznat. Vjeruje se kako dugotrajni i prekomjerni unos alkohola mijenja raznolikost crijevne mikrobiote, smanjuje sloj crijevne sluznice i ekspresiju proteina epitela, što dovodi do disfunkcije crijevne barijere, a endotoksemija i peroksidacija lipida u jetri se pojačavaju i izazivaju stvaranje velikog broja slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativna oštećenja jetrenog tkiva. 

Miševima je davan alkohol tijekom 8 tjedana. Podijeljeni su u pet skupina na osnovu kombinacije prehrane i alkohola. U posljednja dva tjedna dobivali su granule probiotika koje su sadržavale bakterije roda Lactobacillus rhamnosus (LGG) u niskim, srednjim i visokim dozama, zajedno s prehranom s visokim udjelom masti.

Rezultati pokazuju da konzumacija 0,1 g granula s LGG-om dnevno kod miševa može spriječiti alkoholom inducirano širenje gram-negativnih bakterija u ileumu i cekumu te smanjiti količinu enterogenih endotoksina i upalni odgovor, a time i poboljšati stanje jetre.

Istraživači su utvrdili kako je probiotički učinak LGG-a, ovisno o dozi, smanjio oštećenje jetre uzrokovano alkoholom putem smanjenja nakupljanja masti, ublažavanja oštećenja jetre te vraćanjem zdrave ravnoteže mikrobiote crijeva. Probiotički sojevi Lactobacillus i Bifidobacterium mogu spriječiti rast anaerobnih gram-pozitivnih bakterija, inhibirati rast gram-negativnih bakterija, pojačati fagocitoznu aktivnost stanica i pospješiti izlučivanje imunoglobulina IgA, a time i pojačati imunosnu funkciju stanica

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti jetre, jetra, probiotici,

Komentari