Maja Biličić

Datum objave: 03. 10. 2018.

Nova su istraživanja pokazala da probiotici koje majka unosi tijekom trudnoće mogu povoljno utjecati na tjelesnu masu i duljinu djeteta u dobi od 12 mjeseci, no nemaju nikakav učinak na učestalost pojave proljeva.

U istraživanju je sudjelovalo 208 zdravih trudnica u 24. do 28. tjednu trudnoće. Ispitanice su nasumično raspoređene u tri grupe – prva grupa nije dobivala nikakav dodatak prehrani, druga je dva puta dnevno dobivala dodatak prehrani koji sadrži 7,9 g proteina, multivitamina i minerala, a treća je uz iste dodatke prehrani dobivala i probiotike Lactobacillus rhamnosus te Bifidobacterium lactis.

Istraživanje je završilo najranije dva mjeseca nakon poroda. Znanstvenici su zatim 12 mjeseci poslije poroda utvrdili da ne postoji znatna razlika u učestalosti pojave proljeva u djece majki različitih grupa. Također nije bilo statistički značajne razlike u dobivenoj tjelesnoj masi majki različitih grupa, bez obzira na to što su grupe s dodacima prehrane unosile više kalorija.

Međutim, djeca majki grupe koja je uz dodatke prehrani dobivala i probiotike s 12 mjeseci imala su veću tjelesnu masu i duljinu od djece čije majke nisu uzimale probiotike.

Znanstvenici naglašavaju nekoliko nedostataka ovog istraživanja. Naime, nisu pratili unos dodataka prehrani od 2. mjeseca nakon poroda do 12. mjeseca nakon poroda i njihov utjecaj na daljnji rast dojene djece. Dodatno napominju da je potrebno ponoviti istraživanje na široj populaciji jer su u ovo istraživanje bile uključene tek majke u trećem tromjesečju trudnoće i to na ograničenom geografskom području.

Izvor: BMC Pregnancy and Childbirth

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici, trudnoća,

Komentari