Magdalena Klepo

Datum objave: 23. 07. 2024.

Pretilost predstavlja složeno zdravstveno stanje u kojem dolazi do prekomjernog nakupljanja masnog tkiva. Pretilost je povezana s brojnim metaboličkim poremećajima koji uključuju inzulinsku rezistenciju, hiperglikemiju te povećani rizik od razvoja šećerne bolesti tipa 2 i dislipidemije.

Indeks tjelesne mase (ITM) dugo se koristi za definiranje pretilosti kod odraslih osoba. Prekomjerna tjelesna masa definirana je kao ITM između 25 i 29,9 kg/m², dok se pretilost definira kao ITM ≥ 30 kg/m². 

Uz sve veću prevalenciju prekomjerne tjelesne mase i pretilosti raste potreba za razvojem učinkovitih pristupa za prevenciju i liječenje metaboličkih poremećaja. Kako su tradicionalni farmakološki tretmani često povezani s nuspojavama i ograničenjima, znanstvenici su usmjereni na istraživanje alternativnih terapijskih pristupa. U tom kontekstu, probiotici su prepoznati kao inovativan pristup u upravljanju metaboličkim poremećajima. Probiotici su živi mikroorganizmi koji pružaju zdravstvene dobrobiti domaćinu kada se konzumiraju u odgovarajućim količinama. Istraživanja pokazala su da probiotici pozitivno utječu na pretilost i inzulinsku rezistenciju.

Kratkolančane masne kiseline, poput propionata i butirata, potiču ekspresiju gena povezanih s glukoneogenezom kroz različite mehanizme, smanjujući tjelesnu masu i udio masnih stanica. Stoga je cilj nedavno provedene randomizirane, dvostruko slijepe, placebom kontrolirane studije bio istražiti utjecaj probiotika Lacticaseibacillus paracasei BEPC22 i Lactiplantibacillus plantarum BELP53 na smanjenje tjelesne masti kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom.

Studija je uključila 150 sudionika, dobi 19 do 60 godina, s ITM-om od 25 do 29,9 kg/m2. Sudionici su nasumično raspoređeni u intervencijsku skupinu koja je primala 2 g probiotičke mješavine dnevno, dok je kontrolna skupina primala placebo tijekom 12 tjedana. Sudionicima su izmjerene razine ukupnog kolesterola, lipoproteina visoke gustoće (HDL), lipoproteina niske gustoće (LDL), ukupnih triglicerida i glukoze u serumu kako bi se procijenila sigurnost i učinkovitost primjene dodatka na početku, nakon 6 i 12 tjedana intervencije. 

U intervencijskoj je skupini uočeno značajno smanjenje udjela (p=0,009) i mase tjelesne masti (p=0,023), u usporedbi s kontrolnom skupinom. Također, tjelesna masa (p=0,004) i ITM (p=0,003) značajno su se smanjili u skupini koja je primala dodatak probiotika, dok isto nije primijećeno u placebo skupini.

Analiza metaboloma pokazala je smanjenje razina β-alanina, aminoizomaslačne kiseline, glutaminske kiseline i oktopamina u skupini u kojoj je došlo do gubitka tjelesne mase. Nadalje, u intervencijskoj je skupini došlo do povećanja bakterijskog roda Akkermansia, što je u skladu s prethodnim istraživanjima koja pokazuju da je smanjenje tjelesne mase kod pretilih osoba povezano s povišenim razinama Akkermansie u uzorcima stolice.

Rezultati studije ukazuju da probiotička mješavina nije učinkovita samo u redukciji tjelesne masti, već pokazuje mehanizme djelovanja kroz promjene metaboloma i sastava crijevne mikrobiote. Kliničke studije dodatno potvrđuju njezinu učinkovitost i sigurnost u liječenju pretilosti i povezanih metaboličkih poremećaja. 

Izvor: Nutrients 

Pošalji prijatelju na email

Komentari