Ela Lučić

Datum objave: 08. 02. 2021.

Poznato je kako odrasli obole od prehlade u prosjeku 1 do 3 puta, a djeca 4 do 6 puta godišnje. Uzimanje probiotičkih sojeva Lactiplantibacillus plantarum HEAL9 i Lacticaseibacillus paracasei 8700:2 može smanjiti učestalost, ali ne i ozbiljnost prehlade kod osoba sklonih prehladi, pokazali su rezultati švedskog istraživanja.

U ovom dvostruko slijepom, randomiziranom ispitivanju kontroliranom placebom sudjelovalo je oko 900 zdravih Nijemaca u dobi od 18 do 70 godina. Ispitanici su preboljeli najmanje četiri prehlade tijekom 12-mjesečnog razdoblja, što su potvrdili liječnici prije početka svakog od triju zimskih razdoblja tijekom ispitivanja. Dvije skupine s jednakim brojem ispitanika dobivale su ili mješavinu probiotika ili placebo jednom dnevno tijekom 12-tjednog zimskog razdoblja. Znanstvenici su nastojali prikupiti podatke o učestalosti prehlade te otkriti smanjuje li uzimanje mješavine probiotika njenu ozbiljnost kod ispitanika sklonih prehladi.

Znanstvenici su izvijestili o prosječno 1,24 prehlade tijekom tromjesečnog zimskog razdoblja u skupini koja je uzimala mješavinu probiotika, u usporedbi s 1,36 prehlade u placebo skupini. Među onima koji su prijavili barem jednu prehladu, samo 20,8% ispitanika je zatim prebolilo još jednu prehladu u skupini koja je uzimala probiotike, u usporedbi s 29,8% u placebo skupini.

Stručnjaci su utvrdili kako je uzimanje probiotika smanjilo učestalost ponovljenih infekcija prehlade i rezultiralo znatno nižim srednjim brojem prehlada u ispitanika. 

Objašnjavaju kako se korist probiotika protiv zaraznih bolesti može temeljiti na različitim mehanizmima, bilo izravnim, poput konkurentnog isključivanja zaraznog agensa s mjesta sluznice, bilo neizravnim, poput modulacije imunosnog odgovora na infekciju. Međutim, točan mehanizam na kojem se temelji djelotvornost probiotika i razumijevanje parametara koji mogu na to utjecati ostaju nerazjašnjeni.

Izvor: The Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: prehlada, probiotici,

Komentari