Ružica Vukadin

Datum objave: 09. 05. 2022.

Prema novom istraživanju, probiotici u obliku dodataka prehrani, u kombinaciji s inzulinskom terapijom, poboljšavaju vrijednosti glukoze i glikiranog hemoglobina (HbA1c) kod oboljelih od šećerne bolesti tip 1.

Šećernu bolest tip 1 karakterizira autoimuno uništavanje β - stanica gušterače. Nekoliko prethodnih istraživanja je pokazalo kako bi uzimanje probiotika mogalo smanjiti vrijednosti HbA1c, zajedno s vrijednostima upalnih citokina kod osoba sa šećernom bolesti tip 1.

Stoga je cilj ovog istraživanja bio procijeniti učinkovitost probiotika na vrijednosti HbA1c, zajedno s vrijednostima upalnih citokina kod osoba oboljelih od šećerne bolesti tipa 1. U istraživanju su sudjelovale osobe oboljele od šećerne bolesti tip 1 u dobi od 6 do 18 godina. Od ukupnog broja ispitanika, 27 osoba uz redovitu terapiju inzulinom, tijekom 6 mjeseci svaki dan je dobivalo kapsule s probiotičkim sojevima Lactobacillus salivarius subsp. salicinius AP-32, L. johnsonii MH-68 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis CP-9 tijekom 6 mjeseci, a 29 ispitanika je primalo samo inzulinsku terapiju. Ispitanicima su analizirane promjene glukoze u krvi natašte i vrijednosti HbA1c, serumske vrijednosti upalnih i protuupalnih citokina te mikrobiota stolice.

Analiza mikrobiote stolice pokazala je povećanu količinu vrsta Bifidobacterium animalis, Akkermansia muciniphila i Lactobacillus salivarius u crijevima ispitanika koji su uzimali probiotike.

Rezultati istraživanja pokazali su kako su ispitanici sa šećernom bolesti tip 1 koji su uzimali probiotike imali značajno smanjene vrijednosti glukoze u krvi natašte u odnosu na vrijednosti prije intervencije.

Također, vrijednosti HbA1c su se poboljšale nakon primjene probiotika, a koncentracije upalnih citokina (IL-8, IL-17, MIP-1β, RANTES i TNF-α) bile su značajno smanjene. Navedeni učinci kontrole glikemije i imunomodulacije uočeni su čak i 3 mjeseca nakon prestanka uzimanja probiotika.

Dakle, uzimanje probiotika u obliku dodataka prehrani, uz liječenje inzulinom, utjecali su na promjene sastava crijevne mikrobiote te bolju stabilizaciju glikemije putem regulacije imunoloških citokina u oboljelih od šećerne bolesti tip 1.

Zaključno, uobičajena inzulinska terapija u kombinaciji s probioticima u obliku dodataka prehrani povoljnije djeluje na smanjenje simptoma šećerne bolesti tip 1 u odnosu na isključivo liječenje inzulinom.

Izvor: Frontiers in Endocrinology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, inzulin, probiotici,

Komentari