Ela Lučić

Datum objave: 13. 05. 2020.

Unos odabranih probiotičkih sojeva u obliku dodatka prehrani može ublažiti simptome povezane sa sindromom iritabilnog crijeva i poboljšati kvalitetu života, pokazalo je opsežno kliničko ispitivanje.

U randomiziranom, dvostruko slijepom ispitivanju, kontroliranom placebom, sudjelovalo je 330 odraslih osoba s dijagnosticiranim sindromom iritabilnog crijeva. Nasumično su razvrstani u jednu od tri skupine: prva skupina uzimala je placebo, druga skupina bakterijski soj Lactobacillus acidophilus DDS-1, a treća skupina bakterijski soj Bifidobacterium animalis subsp. lactis UABla-12 jednom dnevno tijekom šest tjedana. 

Rezultati su pokazali da je jačina simptoma bolova u trbuhu, kao primarnog ishoda studije, značajno smanjena u skupinama koje su uzimale probiotičke sojeve u usporedbi s placebom.

Znanstvenici su također uočili značajna poboljšanja analizirajući rezultate ljestvice jačine simptoma sindroma iritabilnog crijeva kod skupina koje su uzimale probiotike u usporedbi s placebom. Dodatno, kod ispitanika koji su uzimali probiotike zabilježena je stabilnost konzistencije stolice, u odnosu na ispitanike koji su uzimali placebo. Uzimajući u obzir sve ispitanike, uključujući i one koji su odustali,  klinički značajni odgovori na dozu u trenutnoj studiji iznosili su 52,3% u skupini koja je uzimala probiotik Lactobacillus acidophilus DDS-1 i 28,2% u skupini koja je uzimala probiotik Bifidobacterium animalis subsp. lactis UABla-12, dok je u skupini koja je uzimala placebo iznosio 15,6%. 

Zanimljivo je da su oba probiotička soja, posebno L. acidophilus DDS-1, pokazali grupne odgovore, kao i individualni odgovor na uzetu dozu. Epizode bolova u trbuhu pojavljuju se kod zdravih ljudi, kao i kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva, s razlikama u učestalosti i ozbiljnosti simptoma. S obzirom na to, prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, bolesnici sa sindromom iritabilnog crijeva općenito su odgovarajuća skupina pomoću koje se mogu potvrditi simptomi nelagode u probavnom sustavu u općoj populaciji.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari