Josip Rešetar

Datum objave: 13. 08. 2018.

Švedski znanstvenici su po prvi put dokazali da korištenje dodaka prehrani s probiotičkim kulturama može odgoditi gubitak koštane mase, odnosno pojavu osteoporoze, a svoje rezultate su objavili u časopisu Journal of Internal Medicine.

U jednogodišnjem dvostruko slijepom randomiziranom istraživanju sudjelovalo je 90 ispitanica prosječne dobi 76 godina. Ispitanice unutar eksperimentalne skupine su dobivale probiotički dodatak prehrani s bakterijskim sojem Lactobacillus reuteri 6475, dok je kontrolna skupina dobivala placebo pripravak. Ispitanicama je prije i nakon istraživanja mjerena koštana gustoća pomoću CT-a.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanica koje su dobivale probiotički dodatak prehrani zabilježen dvostruko manji gubitak koštane gustoće u odnosu na kontrolnu skupinu.

Dodatno, ispitanice koje su dobivale probiotički dodatak prehrani za vrijeme ispitivanja nisu prijavile nikakvu neželjenu pojavu što upućuje na dobru gastrointestinalnu toleranciju primijenjivanog probiotika.

Zaključno, znanstvenici tvrde da bi korištenje probiotičkih dodataka prehrani mogla biti učinkovita i sigurna metoda prevencije osteoporoze i rizika za prijelome u starijoj životnoj dobi.
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: osteoporoza, probiotici,

Komentari