Vitaminoteka

Datum objave: 16. 12. 2019.

Crijevne bakterije mogle bi utjecati na nuspojave kemoterapije, uključujući umor, gubitak tjelesne mase i kratkotrajni gubitak svijesti, što daje povoda za upotrebu probiotika, prebiotika i fekalne transplantacije u bolesnika koji se liječe kemoterapijom.

U nedavno objavljenoj studiji, američki znanstvenici primijetili su nekoliko istovremenih reakcija kod miševa koji su dobivali uobičajeni lijek za kemoterapiju: bakterije i tkiva u crijevima su se promijenila, u krvi i mozgu primijećeni su znakovi upale, a ponašanje miševa ukazivalo je na umor i mentalnu iscrpljenost. Istraživači navode kako ova studija otvara vrata mogućnosti regulacije crijevnih bakterija te, ne samo da može umanjiti nuspojave kemoterapije poput mučnine i proljeva, već i potencijalno umanjiti probleme s pamćenjem i mnoge druge nuspojave koje pacijenti prijavljuju. Vodeći autori studije ističu kako je ovo prva studija u kojoj se proučavala povezanost između simptoma u crijevima i mozgu povezanih s kemoterapijom. Postoje ispitivanja koja ukazuju na to da kemoterapija mijenja mikroorganizme prisutne u crijevima, a ovo ispitivanje na miševima dalo je slične rezultate. Znanstvenici su uspjeli uočiti kako se promjene u mozgu događaju istovremeno s promjenom u crijevima.

U provedenom ispitivanju, ženke miševa primile su šest injekcija kemoterapijskog lijeka, a kontrolna skupina miševa primila je injekcije placeba. U usporedbi s kontrolnom skupinom, miševi koji su dobivali lijek izgubili su na tjelesnoj masi i pokazivali znakove umora, a testovi su pokazali i gubitak pamćenja. Crijeva, krv i mozak liječenih životinja također su pogođeni na načine koji nisu uočeni kod miševa iz kontrolne skupine. Mješavina bakterija mikrobiote crijeva promijenila se, a tkivo koje pokriva debelo crijevo postalo je poprilično izduženo. U cirkulirajućoj krvi i mozgu uočena je prisutnost specifičnih proteina, zajedno s aktiviranim imunološkim stanicama u mozgu, što ukazuje na upalni odgovor cijelog tijela.

Slijed događaja ukazao je na povezanost svih navedenih fizioloških promjena: crijeva su pokazivala znakove propusnosti, što dovodi do bakterijskih infekcija te naposlijetku do aktivacije imunološkog sustava. Kad mozak putem krvi i živčanih signala dobije informaciju da je imunološki sustav aktiviran, i sam reagira upalom. Upravo je upala mozga krivac za simptom kratkotrajnog gubitka svijesti. 

Znanstvenici su utvrdili najjaču povezanost između promjene mikroorganizama u crijevima i aktiviranja imunoloških stanica, koje se u mozgu nazivaju mikroglije. Svaki puta kada je kemoterapija reducirala broj bakterija u crijevima, to se odrazilo na stanice u mozgu. Pokazano je da kemoterapija utječe na mikroorganizme u crijevima te na sluznicu crijeva. Obje promjene uzrokuju upalu u perifernom sustavu, što stvara signale koji potiču upalu u mozgu. Na taj način, upala u mozgu se aktivira putem imunološkog sustava. Ona dovodi do simptoma poput umora i gubitka tjelesne mase, kao i do kognitivnih poremećaja, navode znanstvenici. 

Potvrda navedenih povezanosti mogla bi dovesti do preinaka za oboljele od karcinoma, primjerice do uvođenja prehrambenih strategija poput probiotika ili prebiotika te eventualno transplantacije fekalne mikrobiote, radi povećanja broja bakterija u crijevima koje štite od upale, što bi trebalo umanjiti određene simptome kemoterapije. 

Ova studija bila je samo prvi korak pokušaja proširivanja koncepta kako bi se promotrilo imaju li učinci kemoterapije na crijeva ikakve veze s funkcijom mozga, a dobiveni rezultati vrlo su obećavajući, dodaju znanstvenici. Potrebno je provesti još dodatnih istraživanja kako bi se shvatio mehanizam kojim kemoterapijom modificirana crijeva utječu na mozak, što može imati utjecaj i na ponašanje. 

Izvor: Scientific Reports
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kemoterapija, prebiotici, probiotici,

Komentari