Maja Biličić

Datum objave: 15. 02. 2019.

Rezultati novog kliničkog istraživanja pokazala su da mješavina probiotika i laktoferina može pomoći u olakšavanju vaginalnih nelagoda u žena.

U randomiziranom, dvostruko slijepom, placebom kontroliranom kliničkom istraživanju sudjelovalo je 48 odraslih žena sa simptomatskom bakterijskom vaginozom. Znanstvenici su procijenili njihove kriterije po Nugentu te pratili povlačenje simptoma i njihovu ponovnu pojavu tijekom šest mjeseci.

Ispitanice su dvaput dnevno tijekom sedam dana uzimale metronidazol (500 mg) te su zatim nasumično raspoređene za oralno uzimanje mješavine probiotika i laktoferina ili placeba (dvije kapsule dnevno tijekom pet dana te zatim po jedna kapsula dnevno sljedećih 10 dana). Mješavinu probiotika i laktoferina ili placebo uzimale su svaki mjesec tijekom šest mjeseci (po jednu kapsulu dnevno tijekom 10 dana), počevši od prvog dana menstrualnog ciklusa jer menstrualna krv povećava pH vagine, a s time i rizik od pojave vaginoze.

Rezultati su pokazali da su se simptomi (iscjedak i svrbež) i kriteriji po Nugentu znatno poboljšali, a učestalost recidiva bakterijske vaginoze smanjila u slučaju uzimanja kombinacije probiotika i laktoferina u odnosu na placebo.

Riječ je o izvanrednom istraživanju koje pruža dokaze o utjecaju probiotika na liječenje bakterijske vaginoze. Ovaj je pristup liječenju siguran i učinkovit način obnove i održavanja zdrave vaginalne mikrobiote te smanjenja rizika od ponovne pojave bakterijske vaginoze.

Izvor: Beneficial Microbes

Pošalji prijatelju na email

Komentari