Vitaminoteka

Datum objave: 26. 11. 2019.

Probiotici te dodaci prehrani na bazi brusnice mogu značajno smanjiti ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava kod žena u predmenopauzi, kao i skratiti trajanje infekcija te smanjiti potrebu za liječenjem antibioticima, pokazala je nedavna studija.

Dvostruko slijepo randomizirano ispitivanje kontrolirano placebom, objavljeno u časopisu Expert Review of Anti-Infective Therapy, obuhvatilo je 90 žena u predmenopauzi kojima je dijagnosticirana ponavljajuća infekcija mokraćnog sustava (dvije ili više infekcija u posljednjih 6 mjeseci ili tri ili više infekcija u posljednjih 12 mjeseci). Ispitanice su primale ili placebo ili dodatak prehrani koji sadrži probiotičke kulture Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus plantarum zajedno s proantocijanidinima brusnice i vitaminom A (jedna kapsula dva puta dnevno) u trajanju od šest mjeseci.

Autori studije navode kako su urinarne infekcije među najčešćim vrstama infekcija koje se javljaju u odraslih žena. Preko 50% svih žena iskusit će ih barem jednom tijekom svog životnog vijeka, a 20-30% pati od ponavljajućih infekcija. Antibiotici se obično koriste i za liječenje i za sprječavanje infekcija mokraćnog sustava. Međutim, alarmantan je porast otpornosti na antibiotike, uključujući i negativan utjecaj koji mogu imati na mikroorganizme prisutne u našem probavnom sustavu, što rezultira „dvosjeklim mačem“. Značajno smanjenje broja infekcija mokraćnog sustava i terapija antibioticima postignutih u ovom ispitivanju izuzetno je ohrabrujuće.

Na kraju ispitivanja, učestalost infekcije među onima koji su uzimali dodatak prehrani na bazi probiotika i brusnice, u usporedbi s placebom, znatno je smanjena. Osim toga, skupina koja je uzimala dodatak prehrani ima gotovo četiri puta manju vjerojatnost obolijevanja za razliku od skupine kojoj je dodijeljen placebo.

Nadalje, skupina koja je podvrgnuta suplementaciji probioticima i ekstraktom brusnice također je pokazala statistički značajna poboljšanja u usporedbi s placebo skupinom u nekoliko krajnjih ciljeva, uključujući duže razdoblje prije prve urinarne infekcije, skraćeno trajanje infekcije, manji broj žena kojima je potreban antibiotik za liječenje akutnih stanja infekcije, manji broj ciklusa antibiotika potrebnih za liječenje akutnih stanja infekcije te je prosječno trajanje liječenja antibioticima bilo  kraće za više od 40%.

Istraživači se nadaju kako će njihova otkrića pružiti smanjenje prekomjerne upotrebe antibiotika. Liječnici ističu kako infekcije mokraćnog sustava imaju značajan utjecaj na kvalitetu života pacijenata te su odgovorne za veliki dio propisanih terapija antibioticima u društvu. Smanjenje učestalosti ponavljajućih mokraćnih infekcija i terapija antibioticima utvrđenih u ovoj studiji vrlo su obećavajući.

Potrebna su daljnja opsežna ispitivanja kako bi se validirali dobiveni rezultati. Pojedini znanstvenici dali su svoj uvid u potencijalne mehanizme koji stoje iza rezultata, navodeći kako su mehanizmi djelovanja vrlo vjerojatno izravna inhibicija patogena odgovornih za infekciju, kao i sveukupna imunološka stimulacija. Dodatna prednost je ta što su probiotici sigurni za ljudsku upotrebu i stoga nose zanemariv rizik. Dodaju kako je studija vrlo dobro provedena te potvrđuje već poznate blagotvorne učinke probiotika.

Infekcije mokraćnog sustava izvor su velike nelagode i boli za milijune žena širom svijeta, tako da je sve što se može učiniti kako bi se simptomi ublažili svakako od velike koristi. Dodaju kako je od velike važnosti provoditi in vivo studije poput ove, jer daju mnogo pouzdaniju procjenu utjecaja na čovjeka u usporedbi s ispitivanjima provedenim na životinjama ili laboratorijskim modelima, dodaju znanstvenici te se nadaju kako će buduća istraživanja biti provedena u bolnici i obuhvatiti još veću populaciju, čime će se još više proširiti područje primjene ovog dodatka prehrani.

Pošalji prijatelju na email

Komentari