Vitaminoteka

Datum objave: 30. 12. 2019.

U nedavno provedenom istraživanju, temeljenom na metodi masene spektrometrije, 18 serija čistog ljudskog krvnog seruma prikupljeno je od različitih donora, a zatim se ispitivala prisutnost kofeina u serumima.

Rezultati su pokazali kako su u mnogim uzorcima pronađeni tragovi lijekova protiv kašlja i anksioznosti, što ukazuje na opasnost od transfuzije kontaminiranom krvi, kao i na to da krv korištena u istraživanju nije nužno čista.

U pogledu kontaminacije, kofein ne predstavlja veliku brigu za zdravlje pacijenata, iako bi mogao biti odraz prehrambenih navika trenutnog društva, ističu znanstvenici. Međutim, pronađeni tragovi lijekova mogli bi predstavljati problem pacijentima, kao i onima koji provode ovu vrstu istraživanja, jer je teško dobiti čiste uzorke krvi. Osim kofeina, istraživanje je također uključivalo testiranje sakupljenog seruma na alprazolam, lijek protiv anksioznosti poznat pod trgovačkim imenom Xanax, zatim na dekstrometorfan, sredstvo za suzbijanje kašlja te na tolbutamid, lijek koji se koristi u liječenju dijabetesa tipa 2.

Sakupljeni serum nije pokazao prisutnost tolbutamida, ali je 8 uzoraka sadržavalo dekstrometorfan, dok je 13 sadržavalo alprazolam.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir jest da su pronađeni tragovi lijekova koji su ciljano traženi u ovom istraživanju, te se znanstvenicima nameće pitanje koliko je drugih lijekova možda prisutno u pročišćenom krvnom serumu.

Svrha studije bila je testiranje nove metode za procjenu mogućnosti interakcije biljnih dodataka prehrani i metabolizma lijekova. Biljni dodaci prehrani u osnovi sadrže prirodne sastojke koji mogu djelovati poput lijekova. Baš kao što lijek može izmijeniti enzime koji metaboliziraju lijekove, tako mogu i prirodni proizvodi. To može postati pravi problem kada netko konzumira biljni dodatak prehrani zajedno s lijekovima.  Iz tog razloga potrebno je istražiti metode za spoznaju tih interakcija. Neobično u ovom slučaju bilo je pronalaženje onečišćenih krvnih seruma. Dva donora, koja su pristala suzdržati se od hrane i pića koji sadrže kofein, morala su biti uključena u istraživanje kako bi ono moglo biti završeno.

Izvor: Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antidepresivi, kofein, krv, krvni serum, lijekovi,

Komentari