Vitaminoteka

Datum objave: 06. 12. 2004.

Prirodni pčelinji proizvodi poput meda, propolisa, matične mliječi i pčelinjeg otrova mogli bi imati primjenu u prevenciji i liječanju karcinogenih bolesti, zaključak je studije hrvatskih istraživača čiji je rad ovaj mjesec objavljen u Journal of the Science of Food and Agriculture.

Istraživači sa Sveučilišta u Zagrebu su testirali i zaštitno i terapijsko djelovanje pčelinjih proizvoda. Kod ispitivanja zaštitnog djelovanja, proizvodi su administrirani prije inokulacije tumorskih stanica, dok su se, kod ispitivanja terapijskog djelovanja, pčelinji proizvodi administrirali nakon inokulacije tumorskih stanica

Istraživanje je provođeno na miševima, a pokazano je da prirodni pčelinji proizvodi mogu imati ulogu u smanjuju rasta te širenja (metastaze) tumora kod miševa kada im se spomenuti proizvodi daju oralno ili intravenski.

Izvor: Journal of the Science of Food and Agriculture

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, Pčelinji proizvodi,

Komentari