Sandra Krstev Barać

Datum objave: 24. 11. 2017.

Primjena dodataka prehrani i hrane za posebne medicinske potrebe iznimno je raširena među onkološkim bolesnicima.

Različiti vitaminski i biljni pripravci poput beta glukana, arabinoksilana, kurkumina, vitamina D, antioksidansa, alkilglicerola, omega-3 masnih kiselina, aloe vere, aronije, koštica marelica, ekstrakta imele, aronije, graviole, nonija, konoplje, sode bikarbone i brojnih drugih na raspolaganju su u slobodnoj prodaji. Uglavnom su rijetke kvalitetne znanstvene studije koje bi potvrdile njihovu učinkovitost i neškodljivost. Ipak, postoje biološki aktivni spojevi i modeli prehrane čija se suportivna primjena sve češće afirmira u znanstvenim studijama. To su prije sve svega ketogena dijeta kod glioblastoma te kontrolirana primjena vitamina D, kurkumina, betaglukana, eikozapentaenske masne kiseline i određenog ljekovitog bilja te vitaminskih pripravaka.

Prema smjernicama za liječenje tumorske kaheksije, već u stadiju prekaheksije indicirana je primjena 2,2 g eikozapentaenske masne kiseline i 800 mg megestrol-acetata dnevno u trajanju od barem 8 tjedana. Spomenuta potporna terapija propisuje se u svrhu prevencije i suzbijanja neželjenog gubitka na tjelesnoj masi izazvanog kompleksnim metaboličkim zbivanjima uslijed maligne bolesti. Primjena EPA kao farmakonutrijenta potvrđena je brojnim kliničkim studijama. Provodi se prije i tijekom aktivne onkološke terapije putem oralno primijenjenih enteralnih pripravaka odnosno hrane za posebne medicinske potrebe, a pod liječničkim nadzorom i uz preporuku specijalista.

Dodaci prehrani s imunomodulatornim djelovanjem trebali bi se koristititi s oprezom i uz savjetovanje s onkologom i kliničkim nutricionistom, posebice ako se koriste usporedo s aktivnom onkološkom terapijom.

Ovo područje plodno je tlo za različite obmane i promoviranje „čudotvornih pripravaka“. Nadalje, postoje opisi slučajeva kod kojih je pokazana interakcija dodataka prehrani i kemoterapije. Stoga je potrebna posebna pažnja prilikom savjetovanja tih
bolesnika, pogotovo racionalna primjena, individualni i multidisciplinarni pristup.

Izvor: Vranešić Bender, D. Krstev Barać, S. Nutricionizam u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Modul 5 - Nutricionizam u onkologiji. Knjiga sažetaka, Zagreb, 2017.

Pošalji prijatelju na email

Komentari