Datum objave: 18. 08. 2011.

70% dojenčadi u starosti do 8 mjeseci konzumira previše soli jer se hrane slanom i procesuiranom gotovom hranom. Također, mnoga dojenčad su hranjena i kravljim mlijekom, koje je puno slanije od majčinog mlijeka ili dječjih formula, usprkos stalnim upozorenjima da se kravlje mlijeko ne smije davati djeci dok ne navrše barem godinu dana. Visoke razine soli mogu oštetiti razvoj bubrega, te naučiti djecu na okus slane hrane i na taj način kod njih razviti loše prehrambene navike.

U časopisu European Journal of Clinical Nutrition objavljeni su rezultati istraživanja prema kojem djeca počinju dobivati krutu hranu oko 3-4 mjeseca života, pri čemu je unos soli gotovo dva puta veći od dozvoljenih količina (400 mg natrija na dan). Najčešće kao osnovno piće u toj dobi konzumiraju kravlje mlijeko koje sadrži 55 mg soli na 100 g, u odnosu na majčino (15 mg soli na 100 g) ili na formulu (15-30 mg soli na 100 ml).

Općenito se u današnje vrijeme konzumira previše soli u odnosu na preporučene vrijednosti i većinom se to radi o soli koja se dodaje u prehrambene proizvode tijekom procesa proizvodnje te je upravo odgovornost na proizvođačima hrane da reduciraju količinu soli u svojim prehrambenim proizvodima.

Potrebno je drastično smanjiti unos soli kod djece, a najbolji način je vlastita priprema hrane bez dodavanja soli, u obiteljskom domu. Naravno, i dalje treba upozoravati da se kravlje mlijeko ne smije koristiti prije navršene prve godine života.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca,

Komentari