Znanstvenici sve više spoznaju mogućnosti koje nudi CRISPR tehnologija za stvaranje nove generacije probiotika i manipulaciju mikrobiotom. CRISPR sustavi (engl. „Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats“) prirodno se javljaju u otprilike polovici postojećih bakterija na svijetu.
CRISPR sustav već se koristi u mliječnoj industriji za povećanje otpornosti na bakteriofage, primjerice u kulturama sira i jogurta.
Već je napisano nekoliko znanstvenih radova koji ilustriraju sposobnost manipulacije ne samo probiotičkim vrstama, već i određenim sojevima. Znanstvenici mogu koristiti endogene ili egzogene CRISPR sustave za manipulaciju uobičajenim komercijalnim probiotičkim vrstama. U mogućnosti su dodati i ukloniti određene gene, ili ih pak izmijeniti.
Stručnjaci još nisu uspjeli izmijeniti nekoliko gena istovremeno, ali ističu kako su nadomak tome.
U cilju im je klinički ispitane, dokazane i znanstveno potkrijepljene probiotike učiniti dostupnima.
Zaključuju kako je CRISPR tehnologija vrlo moćna te će u budućnosti omogućiti fleksibilniji, lakši i pristupačniji način preoblikovanja genoma probiotičkih vrsta.
Izvor: NutraIngredients