Vitaminoteka

Datum objave: 15. 06. 2007.

Predviđa se da će se broj oboljelih od Alzheimerove bolesti učetverostručiti do 2050 godine, što bi značilo više od 106 milijuna zahvaćenih ovom bolešću.

Autori studije smatraju da će Azijske zemlje biti najviše pogođene te nadodaju da bi čak i skromni utjecaj na prevenciju ili odgodu nastanka bolesti moglo imati značajan utjecaj na poboljšanje zdravlja na svjetskoj razini.

Alzheimerova bolest podrazumijeva poremećaj u mozgu koji ozbiljno pogađa sposobnost pamćenja i razmišljanja. Oboljele osobe često ne mogu misliti i govoriti jasno, gube pamćenje te ne mogu pamtiti nove stvari. S vremenom, gube sposobnost brige za sebe i upravljanja i najjednostavnijim svakodnevnim aktivnostima.

Konzumacija alkohola, nedostatan unos omega-3 masnih kiselina, genetika, zagađen okoliš, povišen kolesterol, prekomjerna tjelesna masa, povišen inzulin, nedostatak bakra –sve su to čimbenici koji mogu pridonijeti razvoju Alzheimerove bolesti.

Smatra se da Mediteranska prehrana, crveni kupus, crveno vino, zeleni čaj, ekstrakti ginkga, folati i nisko masna prehrana pomažu u prevenciji nastanka ove bolesti.

Izvor: Alzheimer's & Dementia

Pošalji prijatelju na email

Komentari