Datum objave: 28. 03. 2008.

Stručno predavanje za građane na temu „Prevencija moždanog udara“ održano je u srijedu 26. ožujka u hotelu Dubrovnik, u organizaciji CROATIA zdravstvenog osiguranja d.d. O uzrocima i prevenciji moždanog udara, govorila je prof.dr. Vida Demarin predstojnica Klinike za neurologiju KB "Sestre Milosrdnice“ u Zagrebu.

Zadnjih desetak godina razvijeni su terapijski postupci kojima se može smanjiti oštećenje mozga nastalo ishemijskim moždanim udarom (tromboliza), no prevencija je i nadalje najučinkovitija strategija za smanjivanje učestalosti moždanog udara.

U sklopu prevencije moždanog udara potrebno je djelovati na faktore rizika povezane sa stilom života u cilju otklanjanja nezdravog stila života i promoviranja zdravog načina života, ali i liječiti bolesti koje predstavljaju faktore rizika i na taj način smanjivati utjecaj tih faktora rizika na povećanje učestalosti moždanog udara. U slučaju ishemijskog moždanog udara uz djelovanje na faktore rizika propisuju se i određeni lijekovi, peroralni antikoagulansi i antiagregacijska terapija, a u slučaju značajne stenoze karotidnih arterija pristupa se operativnom liječenju karotidne stenoze.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mozak,

Komentari