Datum objave: 19. 03. 2014.

Nedavno objavljene studije u časopisu Cell Metabolism istraživale su važnost vrste namirnice koje unosimo na zdravlje. Jedna studija rađena je na 6 800 Amerikanaca dok je druga rađena na 100 miševa.

Prvo istraživanje pokazalo je kako je konzumacija prehrane bogate proteinima tijekom odrasle dobi gotovo jednako štetna kao i pušenje. Ispitanici stariji od 50 godina koji su konzumirali visokoproteinsku dijetu imali su 4 puta veći rizik od dijabetesa i karcinoma. No, u osoba starijih od 65 godina prehrana bogata proteinima pokazala se povoljnom po zdravlje umanjujući rizik od karcinoma za čak 60 %.

Druga studija, provedena na način da su miševi izloženi 25 različitih vrstama prehrane, otkrila je kako povećani unos ugljikohidrata, a niži proteina djeluje najpovoljnije po zdravlje. Takav tip prehrane produljio je životni vijek miševa.

Zahvaljujući ovim studijama potvrđeno je kako nije samo bitno koliko kalorija unosimo svakodnevno već odakle te kalorije potječu. Znanstvenici su na temelju rezultata studija preporučili prehranu koja se odlikuje povećanim unosom ugljikohidrata, umjerenim, ali visokokvalitetnim proteinima i niskim udjelom masti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Proteini,

Komentari