Datum objave: 06. 11. 2013.

Omega-3-masne kiseline imaju povoljne učinke na kardiovaskularno zdravlje te se potiče unos namirnica bogatih omega-3-masnim kiselinama. Dosada nisu ustanovljene maksimalne dnevne preporučene doze s obzirom da brojne studije upućuju na isključivo povoljne utjecaje po zdravlje, no, što ukoliko pretjerani unos omega-3-masnih kiselina zapravo negativno utječe na organizam?

Autori istraživanja su analizom dosadašnjih studija htjeli upozoriti na potencijalni negativan utjecaj koji prekomjerni unos omega- 3 masnih kiselina može imati na zdravlje. Naime, brojne namirnice se obogaćuju omega-3-masnim kiselinama te u kombinaciji s uzimanjem dodataka prehrani u povišenim dozama može dovesti do promjene u imunološkom sustavu. Imunološki sustav mogao bi imati promijenjenu reakciju na bakterijske i viralne infekcije uzrokujući lakše oboljenje od brojnih bolesti.

Znanstvenici su naglasili kako zasada nemamo adekvatne biomarkere putem kojih je moguće ustanoviti stvarni utjecaj omega-3-masnih kiselina u većim količinama na zdravlje, no, ovom studijom su htjeli istaknuti kako unos bilo koje namirnice nije povoljan u pretjeranim količinama, pa je isto tako moguće i s unosom omega-3-masnih kiselina.

Izvor: Oregon State University

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari