Maja Biličić

Datum objave: 10. 08. 2018.

Na nedavnom su susretu znanstvenici iznijeli rezultate novog istraživanja o visokom unosu proteina, što je vrlo često pogrešno viđeno kao štetno.

Uvriježeni preporučeni dnevni unos proteina iznosi 0,8 g po kilogramu tjelesne mase za neaktivne osobe, dok je ta brojka dvostruko veća za osobe koje se aktivno bave sportom ili nekim oblikom tjelovježbe.

Vrlo često sportaši unose i mnogo veću količinu proteina od preporučene, što se godinama smatralo vrlo štetnim po zdravlje.

Stoga su znanstvenici najprije proveli istraživanje na rekreativnim bodybuilderima koji su dnevno konzumirali najmanje 4,4 g proteina po kilogramu tjelesne mase. S obzirom na obilnu količinu proteina, sljedeće istraživanje provedeno je na osobama koje su konzumirale 3 g/kg.

Otkriveno je da je zbog „prejedanja“ proteinima mnogo teže dobiti na tjelesnoj masi. Drugim riječima, sudionici iz prvog istraživanja izgubili su više masnog tkiva, dok nije uočena razlika u mišićnom tkivu između dvije grupe.

Znanstvenici zaključuju da proteini sami po sebi neće izazvati povećanje tjelesne mase ili druge nepoželjne rezultate, no uz veliku količinu proteina potrebno je uzimati i cijelu paletu mikronutrijenata kako ne bi došlo do deficita. 

Izvor: International Society of Sports Nutrition
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Proteini, sport, sportska prehrana,

Komentari