Vitaminoteka

Datum objave: 11. 05. 2016.

Nealkoholna bolest masne jetre (NAFLD) ozbiljno je stanje koje karakterizira nakupljanje masti u jetri, a u pojedinim slučajevima može dovesti i do ciroze i znatnog pogoršanja funkcije ovog bitnog organa.

NAFLD je često povezan s pretilosti, no javlja se i kod osoba normalnog stupnja uhranjenosti, odnosno, normalnog indeksa tjelesne mase (BMI). Novo istraživanje prezentirano na skupu The International Liver Congress 2016, pokazalo je da je NAFLD koji se javlja kod osoba normalnog stupnja uhranjenosti s povećanim opsegom struka, „opasniji“ od NAFLD-a kod samo pretilih osoba. U istraživanju su sudjelovala 323 pacijenta sa spomenutom bolesti koji su bili svrstani u skupine s obzirom na BMI, opseg struka te udio tjelesne masti u području abdomena.

Zapaženo je da su ispitanici s NAFLD-om koji su imali opseg struka veći od preporučenog (88 cm za žene, odnosno, 102 cm za muškarce), čak i ako su bili normalnog stupnja uhranjenosti, bili znatno podložniji razvoju metaboličkog sindroma, nakupljanju plaka u karotidnoj arteriji te nastajanju fibroza u tkivu jetre, u usporedbi s pretilim ispitanicima.

Stoga je zaključeno da bi uz tjelesnu masu, odnosno BMI, pacijentima s NAFLD-om trebalo redovito pratiti i opseg struka budući da on može jasno ukazati na brojne rizike koji se povezuju s ovom bolesti jetre.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Jetra i žuč,

Komentari