Maja Biličić

Datum objave: 31. 07. 2018.

Djevojke koje u adolescenciji često konzumiraju alkohol u velikim količinama ne dostižu uobičajenu potpunu gustoću kostiju u dobi između 20 i 25 godina, pokazalo je nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Studies on Alcohol and Drugs

U istraživanju je sudjelovalo 87 djevojaka dobi 18 do 20 godina koje su u srednjoj školi učestalo konzumirale velike količine alkohola. Ispunile su upitnike o životnim navikama te im je izmjerena gustoća lumbalne ili slabinske kralježnice. Znanstvenici su ispitanice tražili da se prisjete jesu li pile više od četiri alkoholna pića unutar dva sata i koliko su često bile u takvim situacijama.

Otkriveno je da prečesta i prevelika konzumacija alkohola dovodi do mnogo manje gustoće kostiju kralježnice, čak i kada se uključe čimbenici poput tjelovježbe, prehrane i pušenja.

Prečestom konzumacijom smatra se poveća konzumacija alkohola najmanje dvaput mjesečno.

Ovim je istraživanjem samo dodatno potvrđeno da su problemi s kostima u kasnijoj dobi povezani s prevelikom konzumacijom alkohola ranije tijekom života te da je alkohol zaslužan za visok rizik od frakture kostiju.

Znanstvenici stoga ženama savjetuju izbjegavanje velike konzumacije alkohola, osobito u adolescenciji, kako u starijoj dobi ne bi došlo do razvoja osteoporoze.
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari