Maja Biličić

Datum objave: 22. 04. 2019.

Na godišnjem sastanku Endokrinološkog društva u New Orleansu predstavit će se nedavno istraživanje kojim je utvrđeno da pretili dječaci u pubertet ulaze u ranijoj dobi od prosjeka.

U istraživanju je sudjelovalo 527 dječaka dobi od 4 do 7 godina s pretilošću cijelog tijela i centralnom pretilošću (višak masnog tkiva u području abdomena), te rizikom od početka puberteta prije 9. godine.

Postoje dokazi o ranijem početku puberteta u djevojčica uzrokovanom pretilošću, no ti su dokazi u slučaju dječaka donedavno bili kontroverzni. Naime, neka su istraživanja pokazala da pretilost odgađa pubertet dječaka, dok su druga pokazala da samo prekomjerna tjelesna masa dovodi do ranijeg puberteta.

Prema znanstvenicima, pubertet je karakteriziran kao preuranjen uz pomoć standardne mjere – rasta testisa prije 9. godine (veličine iznad od 3 cm3). Centralnu pretilost znanstvenici su određivali mjerenjem struka, a ukupnu pretilost uz pomoć standardne devijacije indeksa tjelesne mase (BMI).

Otkriveno je da se ukupna pretilost povećavala s dobi, pa je tako pretilo bilo 22% dječaka dobi 6 do 7 godina i 28,6% dječaka dobi 11,4 godine, što je istovremeno i prosječna dob početka puberteta dječaka te skupine. Jednako se povećala i centralna pretilost – s 11,8% na 17,4%. Preuranjeni pubertet javio se kod 45 dječaka, odnosno 9% od sveukupnog broja ispitanika. Utvrđeno je da su ukupna i centralna pretilost u dječaka dobi 4 do 7 godina povećale rizik od ranijeg nastupanja puberteta.

Drugim riječima, od dječaka dobi 5 ili 6 godina, oni pretili imali su 2,7 puta veće šanse od preuranjenog puberteta, a oni s centralnom pretilošću imali su 6,4 puta veće šanse od preuranjenog puberteta (prije 9. godine).

Znanstvenici zaključuju da raniji početak puberteta može povećati rizik od problematičnog ponašanja, a isti dječaci bi u odrasloj dobi mogli imati i veći rizik od karcinoma testisa. Rezultati istraživanja mogli bi pomoći u kontroliranju epidemije pretilosti u djece, čime bi se ovi rizici mogli smanjiti.

Izvor: ScienceDaily

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca, pretilost, pubertet, Zdravlje djece,

Komentari