Vitaminoteka

Datum objave: 25. 01. 2016.

Poznato ja da veća mišićna masa pozitivno utječe na razvoj kostiju djece i adolescenata, no rezultati nekih istraživanja na ovu temu su kontradiktorni.

Stoga su američki stručnjaci sa Sveučilišta u Georgiji u novom preglednom radu odlučili malo bolje proučiti čimbenike koji utječu na jakost i veličinu kostiju u razvoju. Nakon što su usporedili saznanja brojnih recentnih istraživanja zaključili su da udio masti u mišićima također igra bitnu ulogu.

Naime, pretila djeca i adolescenti često imaju veću mišićnu masu, no autori su zamijetili da veći udio masti u njihovim mišićima može nepovoljno utjecati na razvoj kostiju. Razlog tome je što kod tjelesno neaktivnih pojedinaca veći udio masti u mišićima negativno djeluje na njihovu funkcionalnost.

Dakle, iako bi se moglo smatrati da veća mišićna masa kod pretilih mladih može pozitivno djelovati na razvoj kostiju, ova problematika se pokazala znatno složenijom. Autori su napomenuli kako u trenutnom razumijevanju utjecaja udjela masti na mišićno-skeletalni razvoj, ima mnogo „rupa za popuniti“. Do tad, sva trenutna saznanja predlažu kako bi za optimalan razvoj skeleta bilo najuputnije slijediti aktualne prehrambene preporuke za djecu i adolescente, kao i smjernice za tjelesnu aktivnost ovih osjetljivih populacijskih skupina.

Izvor: Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kosti i zglobovi, Zdravlje djece,

Komentari