Maja Biličić

Datum objave: 15. 12. 2017.

U nedavno provedenom istraživanju otkriveno je da se laktogeneza (početak laktacije) javlja kasnije kod žena koje su prije trudnoće bile pretile ili ukoliko im je tjelesna masa tijekom trudnoće značajno porasla.

U Sjedinjenim Američkim Državama jedna od četiri žena započinje trudnoću s indeksom tjelesne mase (BMI) jednakim ili većim od 30, što upućuje na prekomjernu tjelesnu težinu, odnosno pretilost. Zbog toga su znanstvenici bili primorani intervenirati kako bi pomogli majkama u dojenju.

U istraživanju je sudjelovalo 216 trudnica. Znanstvenici su usporedili podatke o početku laktogeneze žena s indeksom tjelesne mase manjim od 30 kg/m2 i žena s indeksom tjelesne mase jednakim ili većim od 30 kg/m2.

Do kasnije pojave laktogeneze došlo je kod 46,4% žena s indeksom manjim od 30 kg/m2 prije začeća i kod 57,9% žena s indeksom većim od 30 kg/m2 prije začeća. Osobito kašnjenje laktogeneze uočeno je kod žena koje su za vrijeme poroda bile pretile.

Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kojima će se utvrditi točni čimbenici i njihovi mehanizmi koji otežavaju dojenje majkama s prekomjernom tjelesnom težinom prije začeća.

Izvor: Journal of Human Lactation

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina, Trudnoća i dojenje,

Komentari