Datum objave: 26. 03. 2014.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je podatak kako je trećina djece u dobi od 11 godina prekomjerne tjelesne mase ili pretilo. Broj studija koje povezuju pretilost s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom tipa 2 i karcinomom povećava se svakim danom, no nedavno objavljena studija povezala je pretilosti sa sposobnošću učenja u djevojčica.

Naime, studija je obuhvatila 6000 mladih u dobi od 11 do 16 godina i tijekom tog perioda su praćeni rezultati završnih ispita. Provedena su mjerenja tjelesne visine i mase koja su jasno pokazala pripadaju li djeca kategoriji pretilosti. Istraživanje nije pokazalo značajnu povezanost u dječaka, dok je u djevojčica bilo značajnih pokazatelja kako se s povećanjem tjelesne mase smanjuje akademski uspjeh. Djevojčice koje su s 11 godina bile pretile su imale u prosjeku niže ocjene i s 13 i 16 godina u odnosu na djevojke normalne tjelesne mase.

Ovo je prva studija koja ukazuje na duboke posljedice koje pretilost može imati ne samo na zdravlje već i na obrazovanje te na socio-ekonomski status u budućnosti. Autori ističu kako su mehanizmi kojim pretilost utječe na sposobnost učenja još nerazjašnjeni.

Izvor: International Journal of Obesity

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari