Datum objave: 05. 03. 2014.

Brojne studije su potvrdile kako pretile majke češće rađaju potomke s višom porođajnom masom. Iako se smatra kako veća masa pri porođaju nije od velike važnosti, znanstvenici upozoravaju kako je upravo to čimbenik koji povećava rizik od pretilosti u kasnijoj dobi djece. Tako dojenčad s višom tjelesnom masom ima viši rizik od pretilosti u djetinjstvu koji se prenosi i na odraslu dob. Ponukani tim saznanjima, australski znanstvenici osmislili su edukativne materijale za trudnice kojim su ih učili pravilnoj prehrani i načinu kako mogu biti tjelesno aktivniji.

Najveća dosadašnja studija ovog karaktera provedena je na više od 2200 trudnica tijekom perioda od 2008. do 2011. godine. Cilj istraživanja bio je ponuditi trudnicama savjete i materijale koji na jednostavan i primjenjiv način pomažu pri promjeni prehrambenih navika i povećanju svakodnevne tjelesne aktivnosti. Usvajanje osnovnih pravila raznovrsne i uravnotežene prehrane te jednostavnih smjernica za povećanje tjelesne aktivnosti, rezultiralo je značajnim poboljšanjem navika u trudnica. Naime, tijekom studije je rođeno 18 % manje dojenčadi s visokom porođajnom masom (≥ 4 kg).

Autori studije smatraju kako primjenom sličnih kliničkih intervencija možemo promijeniti prehrambene navike i životni stil budućih majki, a time spriječiti razvoj pretilosti u djece. Studija je objavljena u časopisu The British Medical Journal.

Pošalji prijatelju na email

Komentari