Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism pokazalo je da novorođenčad pretlih majki ima niže razine vitamina D.
Tijekom ovog istraživanja mjerene su razine vitamina D u majki s normalnom tjelesnom masom te u onih koje su pretile. Rezultati su pokazali da su sve majke pred kraj trudnoće imale gotovo jednake razine vitamina D, no novorođenčad pretilih majki su u konačnici imali niže razine vitamina D nego novorođenčad majki normalne tjelesne mase.
S obzirom da je vitamin D topiv u masti, jedno od potencijalnih objašnjenja je da se vitamin D u pretilih majki teže prenosi na novorođenčad zbog veće količine masnog tkiva u majke gdje se zadržava.
Rezultati su također pokazali da se djeca s višim razinama vitamina D rađaju s većim postotkom masti u organizmu.
Autori studije su naglasili da se još sa sigurnošću ne može potvrditi koje su zdravstvene posljedice niskih razina vitamina D u novorođenčadi.