Datum objave: 04. 04. 2014.

Poznato je kako tijekom starenja dolazi do skraćivanje kromosoma u stanicama, a uočeno je kako pušenje, manjak tjelesne aktivnosti i visoki udio masnih naslaga u organizmu pridonose ovoj pojavi. Kromosomi su sastavni dio gena te njihovim skraćivanjem dolazi do ubrzanog starenja stanica što može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Nedavno objavljeno istraživanje ispitivalo je kako povećani unos soli djeluje na ubrzano starenje stanica u organizmu.

766 ispitanika u dobi od 14 do 18 godina ispunilo je anketu o prehrambenim navikama, a analiza rezultata pokazala je da su:
• u osoba koje su imale prekomjernu tjelesnu masu ili su pretile kromosomi kraći što je unos soli veći,
• u osoba s normalnom tjelesnom masom, ali s povećanim udjelom soli u prehrani, također dolazi do skraćivanja kromosoma, ali ne u tolikoj mjeri kao u prethodnoj skupini,
• obje skupine unosile više od 1500 mg soli dnevno (2/3 žličice) što premašuje preporuke The American Heart Association-a.

Autori su zaključili kako pretilost i povećani unos soli pridonose ubrzavanju starenja stanica te da je nužno smanjiti unos soli i tjelesnu masu kako bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih te drugih bolesti. Povećani unos soli posljedica je česte konzumacije procesirane hrane zbog čega autori preporučuju zdraviju zamjenu; međuobroke sačinjene od svježeg voća ili povrća.

Izvor: The American Heart Association

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sol,

Komentari