Znanstvenici sa University of Colorado School of Medicine istraživali su povezanost pretilosti te inzulinske rezistencije s proizvodnjom fruktoze u organizmu unosom namirnica koje ne sadrže fruktozu.
Naime, posljednjih godina akumulirao se broj studija koje povezuju zaslađivače poput fruktoze (kukuruzni sirup bogat fruktozom) te stolnog šećera s masnom jetrom i inzulinskom rezistencijom karakterističnom za dijebetičare tipa 2.
Američka studija uočila je da masna jetra i inzulinska rezistencija mogu biti posljedica konverzije nakupljene glukoze (jetra) u fruktozu biokemijskim putevima u organizmu prilikom unosa namirnica koje ne sadrže dodane šećere u obliku fruktoze. Time je dokazano da nije samo fruktoza u hrani, kao dodani šećer, potencijalni uzročnik pretilosti već i sama konverzija nakupljene glukoze u fruktozu.
Rezultati upozoravaju na potencijalne negativne posljedice koje fruktoza iz zaslađivača može imati po zdravlje te dovode u pitanju njenu sigurnu primjenu.
Studija je objavljena u časopisu Nature Communications.